Knyppling

Spetsar med Mariablommor. I Liljesprång valsar kronbladen ned över spetsens kant. Liljesprång är en av två liljemotiv. Viola, Rosenknopp och aftonstjärnan Stella finner du under Sakral Skrud. I spetsen Korsdans är tanken att rörelse skänker glädje och hälsa.


Liljesprång

Liljesal

Viola

Rosenknopp

Korsdans

Stella

I spetsen Liljesprång valsar kronbladen ned över spetsens kant. Den är en av två liljemotiv framtagna tillsammans med Föreningen Svenska Spetsar.


Mötesrum

"Ljusbollar kallar jag lite slarvig kloten av tunnaste porslin keramiker Henny Kjellberg tagit fram och jag knypplat tunna lintrådsklot till. Knyppla, är väl kanske att ta i för min ljusa idé var att knyppla runt en ballong. Men idén sprack så jag fick snällt knyta tråden med hjälp av den trubbigaste av stoppnålar. Helt utan spets alltså. Med en husmors envishet penslade jag på tjockt med stärkelse och när ballongen slutligen sprack kvarstod en styv rundning. En svär eller en lintråd av knutpunkter som för mig var snubblande lik vad just spets framträder som; skir men stark. Enkel och logisk i sin systematiska och konsekventa tillverkningsprocess. En mönsterbildning av tråd och av linjer som kryssar sig fram och sedd ur ett högre perspektiv, bildar den skönaste av världar." ur Att dikta en spets. Redaktör Kristina Malmberg.


Stjärnhimmel

"Nio knypplerskor färdigställde Stjärnhimmel över Vättern. Vi knypplade på fri hand och där syns nio temperament och nio idéer om hur en stjärna kan skapas. Det föll sig naturligt att lämna knyppeltråd som stjärnans strålar, för när stjärnan är färdig lämnar tråden över sig till nästa stjärna. Enligt fysiken består vi människor av det stoff stjärnor en gång bildades. Stjärnor befinner sig långt bort men när vi tänker på dem, på stenarna, gruset och glöden är vi hos dem då? Är vi nära varandra trots tusentals ljusår?" Text från utställningen Spets och konst, Föreningen Svenska spetsar 50 år, Vadstena slott, 2012.


« Tillbaka